Sahan jatko vaakalaudalla

Moni haluaisi jo varata juhliaan ensi kesäksi Sahaan, mutta nyt on ikävää kerrottavaa: ei ole varmaa, onko Saha toiminnassa ensi kesänä. Saimme kaupungilta kirjeen, jossa kehotetaan purkamaan Sahan laajennus ja piharakennus sekä palauttamaan kahvila kaikilta osin siihen tilaan, mikä se oli vuonna 2012. Eli varastoksi. Tähän kehotukseen ei saa hakea muutosta. Mikäli purkamista ei toteuteta vuoden loppuun mennessä, asia siirtyy rakennus- ja ympäristölautakuntaan, joka voi määrätä uhkasakot päätöksen tueksi.
Miksi näin? Kaikki mitä Sahassa on rakennettu, on rakennettu tarkasti lupien mukaan. Mitään ei ole rakennettu ilman lupaa. Luvat ovat kuitenkin olleet tilapäisiä, koska Sahan alueen osalta Potinrannan kaavoitus on ollut kesken. Kaavoitus Potinrannalla käynnistyi yli viisi vuotta sitten ja etenikin nopeasti muiden tonttien osalta, mutta Sahan alue jäi kaavoittamatta. Miksi? Emme tiedä. Olemme hoputtaneet kaavoitusta joka vuosi, sillä nykytilassa kaikki luvat on haettava joka vuosi uudelleen. Lupia on neljätoista ja ne maksavat noin 2000 euroa. Nyt tilapäiset luvat ovat menneet lopullisesti umpeen, eikä niitä voida uusia, koska laki sallii vain viiden vuoden tilapäiset rakennusluvat.
Mitä tehdä? Me emme voi tehdä mitään. Voimme vain odottaa. Jos kaavoitus tapahtuu nopeasti sen suunnitelman mukaisesti, joka on jo olemassa (virkistys-, veneily- ja vapaa-aikaan keskittyvä alue) Sahan toiminta voisi jatkua. Kaavoitus voi kuitenkin kestää ja jos asiaan liittyy valitusprosessi, se kestää vielä kauemmin.
Kyllä. Harmittaa niin vietävästi. Tuntuu myös kohtuuttomalta. Jokainen ymmärtää, että kulttuuri- ja musiikkitoiminnan pyörittäminen ei ole kultakaivos vaan intohimo, josta pitää maksaa. Tämä tuntuu kuitenkin liian isolta hinnalta.
Juuri nyt voimme vain odottaa. Toivottavasti tekin jaksatte.
PS. Tämän vuoden tapahtumiin päätös ei vaikuta, eli pikkujoulut yms. toteutuvat sovitun mukaan.