Historiaa

SAHA

Ykspihlajan Sahanniemellä ja myös Friisin konepajan alueella on toiminut useiden eri yrittäjien sahoja jo 1800-luvun lopulta saakka. Kahvila Saha toimii entisessä sahan konttorin pihapiirissä Potinrannassa, johon konttori rakennettiin 1800-1900-luvun vaihteessa.

Ensimmäinen, pietarsaarelaisten liikemiesten omistama höyrysaha nykyisen Kone-Salosen rannassa paloi vuonna 1905. Tämän jälkeen seurasi hiljaiseloa, kunnes Friisien veneveistämö aloitti toimintansa sahan paikalla. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen siellä toimi myös sahalaitos.
Vuonna 1934 saha syttyi taas tuleen tuhoten osan sahasta ja myös syttymispaikan vieressä olleen palokaluston. Tämän jälkeen toiminta seisoi vuosia sekä laman että palovahinkojen vuoksi. Helmikuussa 1939 Ykspihlajan Saha aloitti toimintansa uudelleen ja sodan jälkeen 1945 Astley Roden perusti Oy Yxpila Ab:n jatkamaan edeltäjänsä sahatoimintaa.

 

Sahan lopullinen palo

Moni muistaa nykyisen Ravintola Pasaatin paikalla sijainneen Ykspihlajan Sahan, joka tuhoutui tulipalossa vuonna 1966. Sahaa kutsuttiin ykspihlajalaisten Nälkämyllyksi, sillä siellä tienasi huonommin kuin satamassa tai konepajalla. Työtä riitti myös lapsille ja naisille ja hyvä puoli oli se, että työhön pääsi helposti. Sahalla työskenteli monia legendaarisia naisia, kuten Lauta-Kreeta, joka muistitiedon mukaan pystyi hetkessä laskemaan päässään isojen lautataapeleiden lautamäärän. Hän oli myös vahva ”työmies”, joka kantoi olkapäällään paksuja lautapinoja.

Sahan työntekijät asuivat sahan ”rakeissa”, eli työläisten asuntoloissa, joissa kullekin perheelle oli tarjolla hellahuone. Myöhemmin rakennettiin parempia asuntoja, joissa oli perhekunnille sekä keittiö että huone.

Nykyisen Kahvila Sahan rantaan rakennettiin 1930-luvun alussa sahan yleisen saunan lisäksi pesutupa. Pesutupa sai alkunsa, kun eräs sahan työntekijä, suuren perheen äiti, putosi talvella pyykkiä pestessään Pottiin ja hukkui. Tuohon saakka pyykit oli pitänyt pestä Potissa – kesällä rannalla tai talvella  avannossa. Sama sauna pesutupineen on edelleen olemassa.

Sahan konttorista moni sahan työntekijä on hakenut tilipussinsa vuosikymmenten saatossa. Konttorissa on edelleen samat kakluunit, peiliovet ja vanhat kattolamput. Toinen puoli taloa toimi pitkään Metsähallituksen konttorina.

Kuusikymmenluvulla sahojen kannattavuus oli heikentynyt eikä Ykspihlajaan enää perustettu sahalaitosta. Muistona Sahaniemen sahatoiminnasta oli vielä 1990-luvun alussa Potin parkkipohja, johon oli vuosien varrella kertynyt metrin-parin vahvuinen parkkilastuinen pohja. Potti ruopattiin 1990-luvun alussa, jolloin pohjasta lähtivät viimeisetkin sahan muistot.